Koronavírus: Nemecko zaradilo Prahu na zoznam rizikových oblastí

09.09.2020 Celý región

Berlín/Praha 9. septembra (TASR) - Nemecko s platnosťou od štvrtka zaradilo českú metropolu Praha v súvislosti so zhoršujúcou sa epidemiologickou situáciou na zoznam rizikových oblastí. Oznámil to v stredu Inštitút Roberta Kocha (RKI), informovala na svojom webovom portáli televízia Nova.

Rozhodnutie označiť Prahu za mesto s vysokým rizikom nákazy prijali v stredu večer predstavitelia nemeckých ministerstiev zahraničných vecí, zdravotníctva a vnútra.

Nemecko hranice s ČR neuzavrie, avšak cestujúci prichádzajúci z Prahy sa budú musieť preukázať negatívnym testom na koronavírus, ktorý nie je starší ako 48 hodín. V opačnom prípade budú musieť ísť do karantény a nechať sa otestovať v Nemecku.

Pre podobný krok sa v utorok rozhodlo v súvislosti s Prahou aj Belgicko, ktoré hlavné mesto ČR zaradilo na koronavírusovom semafore do červenej zóny. Osoby prichádzajúce z Prahy tak čaká 14-dňová karanténa a test na ochorenie COVID-19.

TV Nova upozorňuje, že sprísnenie opatrení voči Prahe zvažuje aj Slovensko. Tamojší rezort zdravotníctva pre portál TN.cz uviedol, že v "prípade zhoršenia epidemiologickej situácie nie je vylúčené, že minister spolu s hlavným hygienikom a konzíliom odborníkov budú konzultovať i opatrenia voči Českej republike".

V ČR pribudlo v utorok rekordných 1164 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čo je najvyšší denný nárast od začiatku pandémie.
 
 

V Anglicku sa bude môcť od pondelka zhromažďovať maximálne 6 ľudí

Londýn 9. septembra (TASR) - Zhromaždenia viac ako šiestich ľudí budú od pondelka v snahe zastaviť šírenie nového koronavírusu v Anglicku zakázané. Informovala o tom v stredu agentúra AP.

Zákonný limit pre všetky zhromaždenia sa zníži zo súčasných 30 osôb na šesť. Nariadenie sa bude vzťahovať na zhromaždenia v interiéri, ako aj v exteriéri - vrátane súkromných domov, reštaurácií a parkov. Nedodržanie týchto nariadení môže mať za následok pokutu vo výške 100 libier (110 eur).

Úrad britského premiéra na Downing Street oznámil, že tieto urgentné kroky sú nevyhnutné po tom, ako v nedeľu v Spojenom kráľovstve zaznamenali 2988 potvrdených prípadov nového koronavírusu, čo je najvyšší denný prírastok od mája.

Výnimkou z tohto nariadenia je zhromažďovanie v školách, na svadbách, pohreboch či počas organizovaných kolektívnych športov

Podľa údajov z Univerzity Johnsa Hopkinsa Británia od začiatku pandémie eviduje už 354.932 prípadov nákazy a 41.675 úmrtí. Počet pacientov, ktorí zomreli, je v Británii najvyšší spomedzi európskych krajín.
 

Ukrajina hlási 2551 nových prípadov nákazy koronavírusom

Kyjev 9. septembra (TASR) - Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 2551 na celkovo 143.030, vyplýva z údajov zverejnených v stredu na webe Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO).

Chorobe COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín 45 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 2979.

Z ochorenia sa za posledných 24 hodín uzdravilo 1157 ľudí, od začiatku pandémie už 64.703.
 
 

V Maďarsku pribudlo 411 nakazených koronavírusom. Zomreli dvaja muži

Budapešť 9. septembra (TASR) - Nákazu novým druhom koronavírusu potvrdili laboratórne testy v Maďarsku za uplynulých 24 hodín 411 ľuďom. S ochorením COVID-19 spôsobovaným vírusom SARS-CoV-2 zomreli dvaja muži vo veku 103 a 72 rokov, ktorí trpeli aj ďalšími chorobami, vyplýva z údajov vládneho informačného servera koronavirus.gov.hu zverejnených v stredu.

Počet nakazených koronavírusom v krajine dosiahol 9715, počet obetí stúpol na 628. Z ochorenia sa zotavilo 3984 osôb.

Aktuálne je v Maďarsku nakazených 5103 ľudí. V nemocniciach ošetrujú 221 pacientov, z ktorých 13 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.
 
 

Maduro chce, aby sa kandidáti vo voľbách zaočkovali ruskou vakcínou

Bogota 9. septembra (TASR) - Venezuelský prezident Nicolás Maduro navrhol, aby sa všetci kandidáti v parlamentných voľbách naplánovaných na začiatok decembra nechali zaočkovať ruskou vakcínou proti chorobe COVID-19. Informovala o tom v stredu agentúra DPA.

"Navrhujem, ak by to bolo možné, podať ruskú vakcínu všetkým 14.400 kandidátom, aby mohli vyjsť do ulíc a chodiť bezpečne z jednej štvrte do druhej," povedal Maduro v utorkovom televíznom prejave.

Prvé várky vakcíny by mali do z Ruska do Venezuely doraziť v septembri. Ďalšie budú nasledovať v októbri.

Rusko sa stalo v auguste prvou krajinou, ktorá zaregistrovala vakcínu proti chorobe COVID-19, a to po necelých dvoch mesiacoch testovania na ľuďoch. Očkovacia látka však neprešla treťou fázou klinického testovania na tisíckach dobrovoľníkov.

Parlamentné voľby sa vo Venezuele budú konať 6. decembra. Opozícia na čele s Juanom Guaidóom ich plánuje bojkotovať. Guaidó na rovnaký krok v utorok vyzval armádu.

"Prestaňte sa skrývať za sukňami diktátora, prestaňte ignorovať realitu vo Venezuele," uviedol Guaidó, ktorý sa ešte v januári 2019 vyhlásil za dočasného prezidenta Venezuely a za hlavu štátu ho uznali desiatky krajín sveta.
 
 

Počet obetí koronavírusovej epidémie v Rusku prekročil 18.000

Moskva 9. septembra (TASR) - Rusko zaznamenalo v stredu 142 nových úmrtí v dôsledku choroby COVID-19 v priebehu posledných 24 hodín, čím celkový počet obetí epidémie v tejto krajine prekročil 18.000. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na protivírusové krízové centrum.

Počet infikovaných stúpol o 5128, čo je najviac od polovice augusta. Celkovo sa nakazilo už 1.041.007 ľudí.

Obetí pandémie je v Rusku od jej vypuknutia už 18.135. Smrtnosť na chorobu COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, je v Rusku 1,74 percenta.

Z nákazy sa za posledných 24 hodín vyliečilo 6409 pacientov, celkovo už 856.458, čo predstavuje viac než 82 percent z celkového počtu infikovaných.

Najviac nových prípadov nákazy potvrdila Moskva (642), nasleduje Petrohrad (218), Moskovská oblasť (164), Nižnonovgorodská oblasť (159) a Rostovská oblasť (153).

V Rusku je v súčasnosti 164.614 aktívnych prípadov nákazy koronavírusom.
 
 

Od štvrtka bude v ČR povinné nosenie rúšok vo vnútorných priestoroch

Praha 9. septembra (TASR) - V celej Českej republike bude od štvrtka platiť povinnosť nosiť rúška vo všetkých vnútorných priestoroch budov. Oznámil to v stredu minister zdravotníctva Adam Vojtěch, ktorý sa na tom zhodol s odborníkmi.

Ako pripomína server iDNES.cz, Vojtěch avizoval sprísnenie opatrení pre celú republiku v deň, keď začali platiť nové pravidlá pre nosenie rúšok v hlavnom meste Praha, ktorá je jediná "oranžová" na takzvanom koronavírusovom semafore.

Nové opatrenia, ktoré majú obmedziť šírenie koronavírusu, sa tak majú vzťahovať aj na regióny, ktoré sú z hľadiska semafora, teda epidemiologického ohrozenia, úplne bezproblémové.

V ČR pribudlo v utorok rekordných 1164 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čo je najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie.

Aktuálne sa z ochorenia COVID-19 v Česku lieči 9272 pacientov. Komplikáciám spojeným s ochorením COVID-19 od začiatku pandémie podľahlo v ČR 441 ľudí. Od začiatku pandémie sa v krajine nakazilo 29.877 osôb, z ktorých sa už 20.164 ľudí vyliečilo.

Od 1. septembra je v celej ČR opäť povinné nosiť rúška vo vnútorných verejných priestoroch, napríklad v hromadnej doprave či úradoch.
 
 
 

V Slovinsku pribudlo 79 nakazených, najviac od začiatku pandémie

Ľubľana 9. septembra (TASR) - V Slovinsku zaznamenali za utorok 79 pozitívnych testov na koronavírus z 2560 urobených, vyplýva z údajov tamojšej vlády. Ide o najvyšší denný prírastok prípadov od začiatku pandémie. Informovala o tom v stredu slovinská agentúra STA.

Počet aktívnych prípadov nákazy je 590.

V nemocnici je hospitalizovaných 33 ľudí, z toho štyria na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS), uviedla monitorovacia webová stránka covid-19.sledilnik.

V tejto balkánskej krajine nezaznamenali za utorok žiadne úmrtie súvisiace s ochorením COVID-19 spôsobované novým druhom koronavírusu; celkovo je úmrtí stále 135.

Slovinsko zaznamenalo dosiaľ celkovo 3312 prípadov nákazy koronavírusom. Táto malá balkánska krajina zaevidovala prvý prípad nákazy novým koronavírusom 4. marca.
 
 

Poľsko zaznamenalo 421 nových prípadov nákazy

Varšava 9. septembra (TASR) - Počet prípadov nákazy novým koronavírusom v Poľsku za uplynulých 24 hodín vzrástol o 421 a dosiahol 71.497, informovala v stredu agentúra PAP s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva.

V utorok ochoreniu COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, podľahlo v Poľsku ďalších 11 ľudí, čím sa celkový počet obetí zvýšil na 2147.

S podozrením na infekciu koronavírusom bolo hospitalizovaných 2070 ľudí, 79.124 je v karanténe a 7160 pod hygienicko-epidemiologickým dohľadom. Doteraz sa uzdravilo 57.135 ľudí.

Prvý prípad nákazy novým koronavírusom zaznamenali v Poľsku 4. marca. Stav epidémie bol vyhlásený 20. marca a 31. marca poľská vláda zaviedla ďalšie opatrenia obmedzujúce pohyb osôb. Niektoré zo zavedených opatrení boli 20. apríla zmiernené, pričom k ich ďalšiemu zmierňovaniu dochádzalo v priebehu mája i júna. Od augusta Poľsko zavádza prísnejšie hygienické obmedzenia pre oblasti s rastúcim počtom infikovaných.
 
 

Belgicko označilo ČR za oranžovú zónu COVID-19; Praha bude červená

Brusel 9. septembra (TASR) - Belgicko sa v utorok rozhodlo zaradiť hlavné mesto ČR Praha do červenej zóny na koronavírusovom semafore, po návrate z ktorej je potrebné absolvovať 14-dňovú karanténu a test na ochorenie COVID-19. Zvyšok Českej republiky patrí do oranžovej zóny, pre ktorú sú karanténa a test odporúčané. Informovalo o tom v stredu české veľvyslanectvo v Belgicku.

Belgický semafor - zaradenie krajín do zón - je určený pre cesty, ktoré nie sú nevyhnutné, pripomína české veľvyslanectvo. Netýka sa naliehavých osobných a obchodných ciest v prípade, že človek svoju cestu bezodkladne doloží.

Cesty českých občanov sú posudzované ako návrat do Belgicka a platia pre ne rovnaké opatrenia, ako pre Belgičanov vracajúcich sa z ČR, upozorňuje veľvyslanectvo na svojej webovej stránke.

Karanénne opatrenia v Belgicku sú v gescii obcí, preto by si cestujúci mali dopredu zistiť, aké opatrenia platia v cieľovej obci.

Povinná karanténa a testy sa v Belgicku vzťahujú aj na ľudí prichádzajúcich zo všetkých krajín mimo EÚ a mimo schengenského priestoru a Andorry, Rumunska, niektorých častí Chorvátska, niektorých častí Francúzska a celého Španielska - okrem ostrova Tenerife.

Cestujúci prichádzajúci do Belgicka musia od 1. augusta vyplniť formulár, ktorý sa vzťahuje na všetky osoby, ktoré do Belgicka cestujú na dlhšie ako 48 hodín, a osoby, ktoré sa vracajú z pobytu v zahraničí dlhšieho ako 48 hodín, pripomína veľvyslanectvo ČR.
 
 
 
 
 

Vyberte región